WAT IS TANG SOO DO?

Tang Soo Do is een vorm van karate.

Het is een traditionele gevechtskunst, welke oorspronkelijk begonnen is op een Koreaans schiereiland. 
De nadruk van Tang Soo Do ligt op de verdediging, hetgeen inhoudt dat de aard van deze sport niet aanvallend doch verdedigend is. 

Je leert in aanvang hoe je jezelf kan verdedigen. 

Het doel is niet puur gericht op het “in elkaar slaan” van de tegenstander.


Tang Soo Do is bedoeld voor mannen en vrouwen, jong en oud.
Voor ouderen betekent de sport dat ze hun conditie kunnen verbeteren en dat ze hun dagelijkse spanningen kunnen afreageren. Verder is het in deze tijd natuurlijk ook wel handig om je ook als oudere een beetje te kunnen verdedigen.

Voor jongeren betekent het dat ze discipline leren en dat ze ouderen en meerderen leren te respecteren.

Enkele stelregels van Tang Soo Do zijn:

  • Trouw aan je land en aan je meerderen
  • Gehoorzaamheid aan je ouders en aan ouderen
  • Houdt vriendschap in ere
  • Niet terugtrekken in een gevecht, maak af waar je mee bezig bent
  • Wees in de strijd eerlijk en kies bij gevaar de juiste manier van handelen.


Tang Soo Do bestaat uit verschillende onderdelen, afhankelijk van de leeftijd en graduatie.

De onderdelen zijn:
  • Sparren: hierbij vecht je met een tegenstander. In principe is Tang Soo Do een non-contact sport, zodat je elkaar niet echt pijn hoeft te doen. Verder is het zo dat in wedstrijden meestal beschermers gedragen worden, voor hoofd, gebit, handen, voeten en kruis . Elke keer dat er een punt gemaakt wordt, wordt er gestopt en weer opnieuw begonnen. 
                                                

  • Hyungs lopen: dit zijn loopvormen waarbij je, volgens een vast patroon, tegen een denkbeeldige tegenstander vecht. Dit doe je dan ook alleen. Er zijn een aantal verschillende loopvormen. Voor elk bandexamen moet je weer nieuwe loopvormen leren en deze moet je dan tijdens wedstrijden en bandexamens demonstreren. Het eist opperste concentratie en beheersing om goede Hyungs te kunnen lopen.
    Ook kun je hyungs lopen, samen met anderen. Je moet dan synchroon (dus allemaal precies tegelijk) de loopvorm uitvoeren.
              
  • Breektesten: hierbij breek je een plank. Dit kan op diverse manieren, met de handen, de voeten, de ellebogen, vingers en zelfs met het hoofd. De dikte en afmetingen van de plank zijn afhankelijk van de leeftijd van de Tang Soo Do beoefenaar. 
                                                                         
  • Wapens: dit gaat op dezelfde manier als dat je de hyungs loopt, maar dan alleen met een wapen. Het wapen kan bijvoorbeeld een bamboestok zijn, een mes of een zwaard.
                                          

Mijn sportschool is Ketelaar-Sport te Ulft, opgericht door mijn inmiddels overleden Sah Bum Nim Master Theo Ketelaar. Voor info omtrent de sportschool moet je maar even kijken op http://www.ketelaarsport.nl. Daar vind je ook de trainingstijden.